DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BİRÇOK ALANDA TÜRK-RUS DİYALOĞUNUN NETİCELERİNİ SAHADA GÖRME FIRSATI BULDUK

BİRÇOK ALANDA TÜRK-RUS DİYALOĞUNUN NETİCELERİNİ SAHADA GÖRME FIRSATI BULDUK
REKLAM ALANI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Üçüncü Ünitesinin Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Üçüncü Ünitesinin Temel Atma Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden canlı bağlantıyla katıldı.

Tören katılımcılarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma törenine iştirak eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür ederek bugün Türkiye’ye yeni bir eseri kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini üç yıl önce Rusya Devlet Başkanı Putin ile attıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de üçüncü reaktörün inşasına başlandığını, gelecek yıl da dördüncü reaktörün temelinin atılacağını kaydetti.

“EKONOMİK BÜYÜMEMİZE BAĞLI OLARAK ENERJİYE GÜVENİLİR, KESİNTİSİZ VE UYGUN FİYATLI ERİŞİM İHTİYACIMIZ DA ARTIYOR”

Türkiye’nin millî enerji altyapısına nükleer gücü dâhil etme kararının, enerji tedarik güvenliği yönünde atılan stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hamle ile enerjide Türkiye’nin yarınlarını garanti altına almayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının yıkıcı etkilerine rağmen, ekonominin, istikrarlı biçimde büyümeyi sürdürdüğünü, 2020 yılında dünyada birçok ülkenin ciddi ekonomik daralmalar yaşarken, Türkiye’nin yüzde 1,8’lik bir büyüme oranına ulaştığını anlattı.

Bu sene büyümenin çok daha yüksek olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Ekonomik büyümemize bağlı olarak enerjiye güvenilir, kesintisiz ve uygun fiyatlı erişim ihtiyacımız da artıyor. Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz. Nitekim kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 63,7 seviyesine ulaştı. Geçen yıl neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı 4 bin 900 megavatlık ilave kurulu gücü devreye aldık. Karadeniz’deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, ‘Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye’ kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik arama çalışmalarımızdan da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz.”

“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TÜRKİYE’Yİ NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNE KATACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye’nin enerji politikası bakımından özel bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak hedefin enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi Türkiye’nin enerji sepetine eklemek olduğunu söyledi.

Nükleer santralin, oluşturacağı ekonomik ivmeyle birçok yan sektöre de katkı yapacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tesisimiz, yapım esnasında en yoğun dönemde 16 bin, üretim dönemindeyse 4 bin kişilik istihdam sağlayacaktır. Nitekim proje kapsamında yetiştirilmek üzere seçilen öğrencilerimizden 186’sı 6,5 yıllık zorlu eğitimlerini tamamlayarak ülkemize döndü. Bu gençlerimiz, mühendislikten yöneticiliğe kadar nükleer güç santralimizin tüm süreçlerinde görev alacaktır. Böylece Türkiye’nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak, millî enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacaktır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı hedeflediklerini belirterek toplam dört reaktörden oluşacak bu santralin diğer reaktörlerinin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacaklarını vurguladı.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu, yıllık 35 milyar kilovat saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacaktır. Dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir teknolojiyle inşa ettiğimiz bu santralin her aşaması dikkat ve mükemmel planlama gerektiriyor. Biz de her türlü tedbiri alarak emin adımlarla ilerlemeye çalışıyoruz. Bilhassa emniyetten kesinlikle taviz vermiyoruz. Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan Akkuyu Nükleer Güç Santralimizi, en ileri düzeyde güvenlik sistemleriyle donatıyor, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı standartlarına uygunluğuna mutlaka dikkat ediyoruz.”

“BİRÇOK ALANDA TÜRK-RUS DİYALOĞUNUN NETİCELERİNİ SAHADA GÖRME FIRSATI BULDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni Türk-Rus iş birliğinin sembollerinden biri olarak gördüklerini kaydederek, “İş birliğimizi yeni projelerle derinleştirme noktasında Sayın Putin ile aynı güçlü iradeyi paylaşıyoruz. Değerli Dostumla tesis ettiğimiz yakın diyalog, sadece ikili ilişkilerde değil, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında da kilit rol oynuyor. Libya’dan Dağlık Karabağ’a, Suriye’den diğer meselelere kadar birçok alanda Türk-Rus diyaloğunun neticelerini sahada görme fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini ilerletmekte kararlıyız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen sene koronavirüs sebebiyle ekonomi, turizm, yatırımlar ve dış ticarette yaşanılan ivme kaybını inşallah bu yıl telafi edeceklerini belirterek, “Sağlık altyapımız sayesinde oluşturduğumuz engelsiz ve güvenli turizm anlayışıyla bu sene de Rus misafirlerimizi ağırlamaya hazırız” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulmasına giden yolda gösterdiği gayret dolayısıyla başta Rusya Devlet Başkanı Putin olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi mümkün kılan tüm kurumların yönetici ve personellerini de tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu muhteşem eserin, Türk Milletine hayırlı olmasını diliyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile birlikte, tören alanında hazır bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev’e temel atmak için talimat verdi.

kaynak:www.tccb.gov.tr

REKLAM ALANI