DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

CEPDER GAZİANTEP İL BAŞKANI EYÜP ÖZTAŞ `TAN CEPDER `İN İMZA KAMPANYASINA DESTEK

CEPDER GAZİANTEP İL BAŞKANI EYÜP ÖZTAŞ `TAN CEPDER `İN İMZA KAMPANYASINA DESTEK
REKLAM ALANI
08.12.2022
A+
A-

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
CEPDER Gaziantep İl Başkanı Eyüp Öztaş, CEPDER Genel Başkanı Şenol Şen `in başlatmış olduğu Cep telefoncu esnafının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili imza kampanyasına destek açıklaması yaptı.

CEPDER Gaziantep İl Başkanı Eyüp Öztaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

CEPDER Genel Başkanımız Sayın Şenol Şen `in başlatmış olduğu Cep telefoncu esnafının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili imza kampanyasına destek açıklamasını destekliyoruz. Gaziantep ilimizde Telefoncu esnaflarımız ile beraber imza kampanyasına imza atarak destek veriyoruz. Genel Başkanımızın Yapmış olduğu imza kampanyasındaki açıklaması aşağıdaki gibidir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
ANKARA

KONU: Cep telefoncu esnafının sorunları ve çözüm yolları ile ilgili imza kampanyası sunumu
KAMPANYAYI BAŞLATAN: Cep Telefoncular Derneği (CEPDER) 03.018.088
KAMPANYA KAPSAMI ve TARİHİ: Türkiye İl Sınırları 17/11/2022 – 26/11/2022
İLGİLİ:
• TBMMSANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU,
• TBMM İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU
• TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU
KARAR TARİH VE SAYISI: 11/11/2022 – 2022/26
Cep Telefoncular Derneği Yönetimi olarak yaptığımız geniş çaplı araştırmalarda başlıca temel sorunlarımızı ve çözüm yolunda önerilerimizi dikkatlerinize sunuyoruz. Bu sorunlar aileleri ve çalışanlarıyla beraber bu sektörde hizmet veren 500 bin civarı insanımızı, ayrıca milyonlarca vatandaşımızı da doğrudan ilgilendiren toplumsal bir sorun haline gelmiştir.
TESPİT -1 ) : Zincir mağazalar ve gıda marketler a’dan z’ye her ürünün satışını yapmakta ve birçok sektörün küçülmesine ve mikro ölçekli esnafın işyerini kapatmasına sebep olmaktadır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Anayasamızın 173.Maddesi gereği (ZİNCİR MAGAZALARIN ÜRÜN YELPAZESİNE YASAL KISITLAMA GETİRİLMELİDİR.)

TESPİT -2 ) : Ticaret ve Sanayi bakanlığının Mevzuat gereğince kullanıcılar için Cep Telefonlarının garanti süresi 2 yıldır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Garantisi devam etmekte olan Cep Telefonlarının IMEI numarasının kopyalanması ve klon’a düşmesi halinde; Tüketici Koruma Kanunu Maddesi 58 gereği sorumluluğu ithalatçı firma ve/veya servis sağlayıcıda olmak zorundadır. (KLONLANMIŞ BİR CEP TELEFONU GARANTİ KAPSAMINA ALINMALIDIR)

TESPİT -3 ) : Yakın tarihte yürürlüğe giren kanun ile 1 yıl kullanılmayan (sinyal almayan) cep telefonları iletişime kapatılacak olması Anayasamızın 35. Maddesiyle güvence altına alının mülkiyet hakkının ihlali niteliğindedir.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ:(MİLYONLARCA VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN İMEİ SİNYAL SÜRESİ EN AZ 5 YIL OLMALIDIR)
TESPİT -4 ) : Cep Telefonu tamiri sadece mekanik yani donanımsal bir işlem değildir. Mevcut teknolojiyle tüm Cep Telefonları “Akıllı” olarak adlandırılan yazılım sistemine sahiptir. Ayrıca donanımsal müdahale ile mikroçip değişen bir Cep Telefonuna da yazılım yükleme ihtiyacı bulunmaktadır..
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Anayasamızın 38. Maddesi ve buna paralel olarak Türk Ceza Kanunun 20. Maddesi gereğince “Suçta ve Cezada şahsilik ilkesi söz konusudur”..(CEP TELEFONU TEKNİK SERVİSLERİMİZ İÇİN GEREKLİ YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR)

TESPİT -5 ) : İncelemelerimiz üzere KAÇAK Cep Telefonlarının büyük çoğunluğu Sanal Mağazalarda ve internet sitelerinde satılmaktadır..
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: İkinci el Cep Telefonu alım-satım yetkisinin gerekli belgelere sahip esnaf işletmelerine verilmesi ve denetiminin sağlanması ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmalıdır. (E-TİCARET’DE GEREKLİ GÜZENLEMELERYAPILARAK , MALUM SİTELERDE CEP TELEFONU SATIŞI YASAKLANMALIDIR)

TESPİT -6 ) : Yıllar önce çıkan kanun ile müşterilerimize; cep telefonları için kredi kartına taksit yapma seçeneği sunamaz hale geldik.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: T.C Anayasasının 10. Maddesindeki “eşitlik ilkesi” doğrultusunda, sahip olduğumuz haklarımızın tekrardan tarafımıza iade edilerek var olma mücadelemize destek olunması anayasal eşitlik hakkımızın vazgeçilmezidir. (KREDİ KARTINA TAKSİTİMKANI SAĞLANARAK MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZ MAĞDUR EDİLMEMELİDİR.)

TESPİT -7 ) : Ülkemizde hali hazırdaki iletişim yasası kanunları sebebi ile şebeke sinyali kapatılmış 3 milyondan fazla cep telefonu ve mağdur tüketici bulunmaktır. Ülke olarak zor bir ekonomik sınavdan geçerken, yeni yasa ile şebeke sinyali kesilmiş 3 milyon cep telefonuna en az 4 milyon cep telefonu daha eklenecek ve bu sayı 7 milyonu bulacaktır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ:(KAPANMIŞ CEP TELEFONLARI İÇİN İNTERNET E-DEVLET ÜZERİNDEN İMEİ KAYIT AFFI ÇIKARILMALIDIR )

TESPİT -8 ) : Maalesef ülkemizde “Cep telefonları üzerinden % 200’leri bulan vergiler alınmaktadır. Zira Amerika’da yeni çıkan bir model 1000 dolar yani 18.500 lira iken aynı model cep telefonu, vergilerin ağırlığı nedeni ile ülkemizde 45 bin liraya satılmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:(CEP TELEFONU VERGİLERİNDE İNDİRİM YAPILMALIDIR)

CEP TELEFONCULAR DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI
ŞENOL ŞEN

(İMZA 11.11.2022 TARİH VE 2022/26 SAYLI KARARDA MEVCUTTUR.)

 

 

Açıklama yok.

 

REKLAM ALANI