DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Karabağ Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin fermanı

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Karabağ Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin fermanı
REKLAM ALANI
29.11.2023
A+
A-

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Karabağ Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin fermanı

2023,

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 16 Kasım 2022 tarih ve 3587 sayılı Kararnamesi ile onaylanan “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İşgal Altındaki Topraklara Büyük Dönüşe İlişkin I Devlet Programı” uyarınca, kurtarılan toprakların yeniden inşası, sürdürülebilir kalkınması İşgalden korunmak ve yüksek yaşam standardının sağlanması için bu topraklarda büyük çaplı yeniden yapılanma çalışmaları yürütülüyor.

 

 

 

İleri standartların, yüksek teknolojilerin uygulanması ve her bölgenin alanda uygun şekilde gelişmesi de dahil olmak üzere, nüfusun sürdürülebilir yerleşimi ve bölgelerin ekonomik faaliyete yeniden entegrasyonu yönünde belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik modern yaklaşımlar uzmanlaşma, yüksek vasıflı personelin katılımını gerektirir.

Karabağ bölgesinde yüksek öğrenim geleneği tarihsel olarak var olmuştur. İlk yüksek öğretim kurumu 1969 yılında Azerbaycan Pedagoji Enstitüsü’nün bir şubesi olarak burada kurulmuş, 1973’ten 1988’e kadar yüksek öğretim kurumu olarak faaliyet göstermiş, topraklarımızın işgali sırasında faaliyetlerine son vermiştir.

 

 

 

İşgalden kurtarılan bölgelerin ekonomik potansiyeli, imar ve inşaat çalışmaları ile işgücü piyasasının talepleri, bölgede yüksek nitelikli personel yetiştiren bir yükseköğretim kurumunun örgütlenmesi ihtiyacını doğurmuştur.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın 109’uncu maddesinin 32’nci fıkrasından hareketle, bölgenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına uygun olarak yüksek vasıflı personel talebini karşılamak ve tarihsel olarak var olan eğitim geleneklerini korumak amacıyla bir karar alıyorum:

1. Hankendi şehrinde Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek öğretim kurumunun temelinde kamu tüzel kişiliğine sahip “Karabağ Üniversitesi” (bundan sonra Üniversite olarak anılacaktır) kurulmalıdır.

 

 

 

2. Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu:

2.1. iki ay içinde:

2.1.1. Üniversitenin tüzüğünü onaylayın ve bu konuda Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına bilgi verin;

2.1.2. Üniversite faaliyetlerinin finansmanına ilişkin gerekli tedbirleri almak;

2.1.3. Üniversitenin Hankendi şehrinde arsa, dershane ve yurt binaları, spor alanları ve diğer altyapı tesislerinin temini sorunlarını çözmek;

2.2. Bu Siparişten kaynaklanan diğer sorunları çözmek.

 

İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bakü şehri, 28 Kasım 2023

TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/62346

 

 

 

REKLAM ALANI