DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları Şuşa’yı ziyaret etti

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları Şuşa’yı ziyaret etti
REKLAM ALANI
15.03.2024
A+
A-

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları Şuşa’yı ziyaret etti
2024,

Azerbaycan ve Kazakistan cumhurbaşkanları Şuşa’yı ziyaret etti

 

 

 

12 Mart’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev Şuşa şehrini ziyaret etti.

Devlet başkanları, işgal sırasında Şuşa’da Ermeniler tarafından vurulan Azerbaycan’ın tanınmış isimleri Natavan, Bülbül ve Üzeyir Hacıbeyli’nin heykellerini inceledi.

İşgal sırasında Ermenilerin bu heykelleri Ermenistan’a götürüp eritmek istedikleri bildirildi. Büyük Önder Haydar Aliyev’in girişimiyle bu heykeller Ermenistan’dan satın alınarak Azerbaycan’a getirilerek Bakü’deki Sanat Müzesi’nin avlusunda saklandı. Şuşa’nın işgalden kurtarılmasının ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle bu heykeller eski yerlerine iade edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’e Şuşa Genel Planı hakkında bilgi verildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Şuşa ilçesindeki özel temsilcisi Aydın Kerimov, şehrin nazım planı hazırlanırken tarihi ihtişamının korunmasının esas alındığını söyledi. Azerbaycan’ın kültür başkentinde uygulanan tüm projeler tarih ve modernliğin birlikteliğini esas almaktadır. Master planda Şuşa’da orta, yüksek ve karma yoğunluktaki konut binalarının inşaatı, şehir merkezinin yerleri, yeni inşa edilen ve korunmuş tarihi binalar ve anıtlar yansıtıldı. Şu anda Şuşa’da Nazım Plana göre restorasyon ve imar çalışmaları sürdürülüyor.

Natevan pınarı ile tanışırken Şuşa’nın işgalden kurtarılmasından kısa bir süre sonra kullanıma açılan “Han gizi” pınarının şehrin meşhur yerlerinden biri olduğu kaydedildi. Han’ın kızı Khurshidbanu Natavan sadece şair olarak değil aynı zamanda nezaketiyle de tanınıyordu. Natava’nın şehre yaptırdığı su hattı “Han Gizi” kaynağı adıyla meşhurdu. İşgal sırasında suyu kuruyan kaynak, yine kent sakinleri ve ziyaretçiler tarafından kullanılıyor.

Cumhurbaşkanları daha sonra Haydar Aliyev Vakfı tarafından restore edilen Yaratıcılık Merkezi’nde “Haydar Aliyev ve Karabağ” sergisini inceledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Anar Alakbarov, devlet başkanlarına Merkez ve sergi hakkında bilgi verdi.

Yaratıcılık Merkezi’nin Haydar Aliyev Vakfı tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından geçen yıl 10 Mayıs’ta hizmete açıldığı bildirildi. Bina ulusal mimari anıtlar listesinde yer almaktadır.

“Haydar Aliyev ve Karabağ” sergisinde Büyük Lider’in Karabağ’ın sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel kalkınma alanlarındaki hizmetlerini yansıtan nadir fotoğraf, belge ve video materyallerinin sergilendiği kaydedildi. Sergide ayrıca Milli Lider’in Karabağ’a yaptığı ziyaretler, burada yapılan toplantılar ve çeşitli etkinliklere ait fotoğraflar da yer alıyor.

1969 yılından itibaren Karabağ ve Doğu Zengezur tarihinde büyük bir dönüm noktasının başladığı bildirildi. Yerli halkına büyük bir fanatik olan Haydar Aliyev, karmaşık tarihsel koşullar altında bölgesel yaşamın her alanında kapsamlı reformlar gerçekleştirmeyi başardı. 12 Ocak 1979’da Milli Lider’in katılımıyla Ağdam-Hankendi demiryolu açıldı. Bu, Karabağ’ın diğer bölgelerinin ekonomik ve ekonomik entegrasyonu açısından Büyük Lider Haydar Aliyev’in stratejik bir adımı ve büyük bir tarihi hizmetiydi. Büyük Önder, Şuşa’nın kalkınmasına özel önem vermiş ve bu doğrultuda tutarlı tedbirler yürütmüştür.

Daha sonra başkanlar Saatli Camisi’ni ziyaret etti. Caminin 1883 yılında mimar Kerbelayi Safihan Karabağ’ın projesine göre inşa edildiği bildirildi. 19. yüzyılın mimari eseri Saatli Camii’nin yapıldığı yerde, bitişikte Molla Panah Vagif’in ders verdiği medrese ve cami binaları bulunuyordu. Şuşa şehrinin işgali sırasında diğer camiler gibi Saatli Camii de Ermeniler tarafından yıkıldı. Aralık 2021’de Haydar Aliyev Vakfı caminin restorasyon çalışmalarına başladı ve caminin açılışı geçen yılın mayıs ayında yapıldı.

Daha sonra devlet başkanları Bülbül’ün ev-müzesini ziyaret etti.

Müze hakkında bilgi veren Polad Bülbüloğlu, Milli Lider Haydar Aliyev’in talimatı üzerine eski Şuşa Şehri Halk Vekilleri Konseyi Yürütme Komitesi’nin 31 Ağustos 1982’de Bülbül’ün doğup yaşadığı evin dönüştürülmesine karar verdiğini söyledi. bir müzeye. Bina 1982-1983 yıllarında yenilenmiş, müze teşhiri yapılmış ve önüne idari bina yapılmıştır. Ev-müze, 1992 yılında Birinci Karabağ Savaşı sırasında Ermeni vandalizmine maruz kalmış ve faaliyeti durdurulmuştur. Şuşa’nın işgalden kurtarılmasının ardından Bülbül’ün ev-müzesinde de restorasyon çalışmaları yapıldı ve müze 29 Ağustos 2021’de açıldı.

Azerbaycan ve Kazakistan Cumhurbaşkanları da Çıdır Ovası’nı ziyaret etti.

Sayın yetkiliye, Cıdır Ovası’nın Şuşa’nın sembollerinden biri olduğu, tarihsel olarak Karabağ Hanlığı döneminden bu yana Cıdır yarışmalarının, Nevruz bayramının ve yerel Türk halkının diğer şenliklerinin yapıldığı bölge olduğu bilgisi verildi.

Daha sonra devlet başkanları, 19. yüzyılın ortalarında Karabağ mimarlık ekolünün tipik tarzında inşa edilmiş üç konuttan oluşan “Yasamen” otelini ziyaret etti.

Şuşa şehrinin Koçerli Caddesi üzerinde bulunan ve işgal sırasında yıkılan binaların Haydar Aliyev Vakfı tarafından restore edilerek otel olarak kullanıma açıldığı bildirildi. Otantik bir tarzda restore edilen “Yaseman” otelinin dış ve iç tasarımı, ziyaretçileri Orta Çağ Şuşa’sına geri götürüyor. Otel “çift”, “ikiz” ve “junior” odaların bulunduğu iki bina, bir restoran ve çeşitli teraslardan oluşmaktadır. Konuklar otelin avlusunda yer alan bahçe ve terasta dinlenebilir ve şehir manzarasının keyfini çıkarabilirler. Teras, Mehmandarovların konak kompleksinin ve bir bütün olarak şehrin güzel bir manzarasını sunmaktadır. Otelin iç mekanı ve odaları özel olarak tasarlanmıştır. Buradaki her unsur bu tasarıma göre seçilmiştir. Bu da misafirlerde nostaljik duygular yaratıyor.

Şuşa’nın kültür başkenti ile tanışması üst düzey konuk üzerinde derin bir etki yarattı.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65316

 

 

 

REKLAM ALANI