DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. Berna Çelik Doğruyol’un açıklaması:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. Berna Çelik Doğruyol’un açıklaması:
REKLAM ALANI
29.04.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. Berna Çelik Doğruyol’un açıklaması:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. Berna Çelik Doğruyol’un açıklaması:

Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar bugün saat 10.00’da, Birleşmiş Milletler Merkez Binası, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM gayrıresmi toplantısının ana oturumuna katıldı.

Cumhurbaşkanımıza toplantıda, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci M. Ergün Olgun, Milletvekili ve Müzakere Heyeti Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu, Uzman Danışman Osman Ertuğ, Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar ve Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak eşlik etti.

Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanımız, yarım asrı aşkın bir süredir başarısız bir şekilde süren Kıbrıs meselesine ilişkin bir uzlaşı sağlanmasına yönelik iki taraf arasında ortak zemin arayışıyla Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından düzenlenen 5+BM gayrıresmi toplantısına katılan tüm taraflara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanımızın altı bölümden oluşan konuşması yaklaşık 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanımız konuşmasında sırasıyla Kıbrıs meselesindeki kişisel deneyimlerine, federasyonun neden Kıbrıs için uygun bir uzlaşı modeli olmadığına, adil ve kalıcı bir uzlaşı için uygun modelin neden egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayanması gerektiğine, Kıbrıs meselesinde gerçekçi ve sürdürülebilir yola, ve bu yolun iki tarafa sağlayacağı kazanımlara değindi.

Cumhurbaşkanımız, Kıbrıs meselesinde ilerleme kaydedebilmek için şimdiki sürecin farklı olması gerektiğini vurgulayarak ayni şeyi yaparak farklı bir sonuç elde edilemeyeceğinin 1977’den itibaren görüşülen ve bir sonuç alınamayan iki-toplumlu iki-bölgeli federasyon zemininde sürdürülen geçmiş görüşmelerden de aşikar olduğunu ifade etti. Bu zemindeki görüşmelerin Kıbrıslı Türklerin aleyhine kurgulanan ve artık “kabul edilemez” olan statükoyu devam ettirmekten başka bir amaca hizmet etmediğini dile getiren Cumhurbaşkanımız, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki Devlet’in iş birliği zemininde bir uzlaşı vizyonunun Kıbrıs adasını ve bölgemizi ileriye götürecek gerçekçi, adil ve sürdürülebilir bir uzlaşı zemini olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanımız, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs adasının ortak sahibi olarak uluslararası toplumda hak ettikleri statüye ulaşıp, temel insan haklarına sahip, haysiyetli ve hür bir şekilde yaşamak için halen haklı bir mücadele verdiğine değinerek, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlar gibi adadan çekilen İngiliz sömürgesinden aldıkları, egemen eşitlik ve kendi geleceklerine karar verme, haklarıyla eşit statüde Ortaklık 1960 Kıbrıs Cumhuriyetini kurduklarını, bu ortaklığın 1963 yılında Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerin eşit statülerini kabul etmeyerek, saplantı haline getirdikleri tahakkümcü tutumlarıyla Cumhuriyeti işgal edip kontrolü ele geçirmeleriyle yıkıldığını, ihtiyaca binaen ve var olmak için Kıbrıslı Türklerin kendi idarelerini ve 1983 yılında kendi Devlet’lerini kurduğunu, 1963 yılından itibaren iki tarafın kendi bağımsız Devlet’leri altında egemen yaşadıklarını vurguladı. İki tarafın 1960 yılında cemaat veya toplum olan statülerinin 60 yıldan sonra değiştiğini ve artık adada Devlet sahibi iki halk olduğunu ifade etti. Bu gerçekler ışığında, sürdürülebilir ve adil bir uzlaşının alandaki gerçekler ışığında kurgulanması gerektiğini vurgulayarak eşitliğe dayalı bir iş birliği ilişkisinin Devletler arası düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanımız, Kıbrıslı Türklerin çok zor şartlardan geçerek bağımsız ve hür yaşadıklarını, egemenliklerinden hiç vazgeçmediklerini ve bu günden sonra da egemen eşitliklerinden ve eşit statülerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanımız, bu toplantının, federasyon zemininde yaşanmış olan geçmiş başarısızlıklardan ders alarak, yeni bir müzakere süreci başlatmadan önce, uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıklara ve çağdışı izolasyonlara ön koşul olmaksızın bir son verip, Kıbrıs adasının ve bölgenin değişen gerçekleri ve gereklilikleri bağlamında adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir uzlaşı için ortak zemin bulunmasına yönelik önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Bu bağlamda, Kıbrıs meselesindeki çıkmazı aşabilmek için ortaya konan tek yeni, yapıcı ve gerçekçi fikir, Kıbrıs Türk tarafınca masaya getirilmiş oldu.
Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskanligi-sozcusu-dr-berna-celik-dogruyolun-aciklamasi-8318

REKLAM ALANI