DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ni ziyaret etti

Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ni ziyaret etti
REKLAM ALANI
24.03.2022
A+
A-

Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ni ziyaret etti

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Olağanüstü Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi kapsamında Belçika’nın başkenti Brüksel’e gerçekleştirdiği ziyarete eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ni ziyaret etti.

Emine Erdoğan’ı kütüphaneye gelişinde, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk’ün eşi Şule Öztürk, Kraliyet Kütüphanesi Koleksiyon Direktörü Sophie Vandepontseele ile kütüphane içindeki Burgonya Dükleri Koleksiyonu’nun yer aldığı bölümün küratörü Ann Kelders karşıladı.

Kelders, kütüphane gezisi sırasında Emine Erdoğan’a, dönemin en iyi el yazması eserlerinin yer aldığı Burgonya Dükleri Sergisi’ne ilişkin bilgi verdi.

Emine Erdoğan, daha sonra Türk ve Osmanlı eserlerinin yer aldığı “Nadir Eserler” bölümünü gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne, aslı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığında muhafaza edilen, Osmanlı Devleti’nin Belçika’yı tanıma belgesinin replikasını hediye etti.

Osmanlı padişahı 2. Mahmud’un el yazısı ile kaleme aldığı emrin yer aldığı belge için Emine Erdoğan’a teşekkür eden kütüphane yetkilileri, belgeyi kütüphanenin en güzide yerinde sergileyeceklerini söyledi.

Sultan 2. Mahmud’un Osmanlı vezirine hitaben kaleme aldığı emirde şu ifadeler yer alıyor: “Vezirim. Gönderdiğin yazı ve tercüme görülmüş ve konusu malumum olmuştur. Bu meselede bir şeyi tasdik etmek başka, antlaşma yapmak başkadır. Özellikle Belçika hükûmetinin tasdik konusu beşinci derecede olduğundan görüşülüp onaylandığı gibi tasdik edildiğine dair bir adet resmî yazı örneği bana gönderilip arz edildikten sonra Belçika elçisine gönderilsin.”

Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne ayrıca Emine Erdoğan tarafından Türk Mutfağı kitabı hediye edildi ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi tarafından bazıları el yazması 70 kitap bağışlandı.

Emine Erdoğan ziyaretinde, kütüphanedeki Türkçe el yazma eserlerin sayısının artırılması ve Türk vatandaşların da yararlanabilmesi için Türkçe sesli rehber uygulamasının hayata geçirilmesini önerdi.

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136235/emine-erdogan-belcika-kraliyet-kutuphanesi-ni-ziyaret-etti

REKLAM ALANI