DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kazakistan’daki biyolaboratuvarlar Rusya için bir korkuluk gibidir. Kazakistan’dan özellikle Media.Az için

Kazakistan’daki biyolaboratuvarlar Rusya için bir korkuluk gibidir. Kazakistan’dan özellikle Media.Az için
REKLAM ALANI
27.05.2022
A+
A-

Kazakistan’daki biyolaboratuvarlar Rusya için bir korkuluk gibidir. Kazakistan’dan özellikle Media.Az için

Rusya’da bir başka Kazak karşıtı histeri körükleniyor. Bu sefer, tökezleyen blok, iddiaya göre Kazakistan’ın güneyinde bulunan ABD’nin korkunç ve gizli biyolojik laboratuvarlarıydı. Ancak bu, Rus medyasının bu tür ilk bilgilendirme kampanyası değil.

TAMAMEN GİZLİ DEĞİL

“Almatı’dan gelen virüsler Çin ve Rusya’yı tehdit ediyor!”, “Amerika, Kazakistan’da biyolojik silahlar yaratıyor!” – böyle gürültülü manşetler birçok Rus bilgi platformuyla dolu. Metinleri okursanız, otomatik olarak kendinizi beyaz bir çarşafla örtme ve panik yaratmamak için yavaşça mezarlığa sürünme arzusu vardır.

Yeni kampanyanın ana ideologlarından biri, Orta Asya’da bir ekonomist, uzman, gazeteci, uzman olan belirli bir Nikita Mendkovich’ti. Kazakistanlılar tarafından, bu uzmanın Rusça konuşan vatandaşların baskısını ve “dil devriyelerinin” vahşetini canlı renklerle boyadığı histerik makalelerin yazarı olarak daha iyi bilinir. Üstelik Mendkovich bunu o kadar büyük bir ölçekte ve hayal gücüyle yaptı ki, Kazakistan’da böyle bir şeyin olmadığını şahsen bilen yerel Rus konuşmacılar bile etkilendi.

Şimdi uzman yeni bir hype konusu – Kazak Amerikan yanlısı biyolojik laboratuvarları ve görünüşe göre Stephen King veya merhum Mikhail Zadornov ile rekabet etmeye ciddi bir şekilde hazırlanıyor, çünkü bazen Mendkovich’in metninden korkmak mı yoksa korkmak mı gerektiği açık değil. kahkaha.

Alıntı yapıyoruz: “… Ordu bu işi denetlese de, araştırmalarında birkaç askeri sır var. Batılı üniversiteler, çalışanlarından yayın standartları talep ediyor, böylece askeri projelerde çalışan bilim adamları bile araştırmalarının reklamını yapmak zorunda kalıyor. Bu yayınlara dayanarak, Amerikalı bilim adamlarının Kazakistan’daki faaliyetleri hakkında bir fikir edinilebilir.

Peki, ne diyebilirim – peki, Amerikalılar, peki, aptal! Tüm sırlar kamu malı olarak yayınlanır. Doğru, uzman, kural olarak, orijinallere bağlantı vermez, alıntılarla veya en iyi ihtimalle İnternet sayfalarının çamurlu ve anlaşılmaz ekran görüntüleriyle sınırlıdır.

Aynı şey işbirliği ve araştırma finansmanı için de söylenebilir. Tüm belgeler, uzmanların ve “soruşturma yazarlarının” aldığı kamuya açık alanda tekrar yayınlanır. Dahası, düzenli olarak parti aidatları ödeyen Stirlitz hakkında bir şakaya daha çok benziyor.

AMERİKA NEDENİYLE HİSTERİ

Kazakistan’a tam olarak ne atfediliyor? Elbette, araştırma ve bilimsel çalışma için ABD fonları da dahil olmak üzere, nefret edilen Amerika ile ortak çalışma. Ruslar, 90’lardan başlayarak, neredeyse tüm Sovyet sonrası ülkelerde (Rusya Federasyonu bir istisna değildir) bilimin Batı hibelerinde uzun süre hayatta kaldığını bir şekilde çabucak unuttular. Dedikleri gibi, bir başkasının gözündeki leke, kendi gözündeki bir kütükten her zaman daha görünürdür.

Ayrıca Mendkovich, tehlikeli hastalıkların incelenmesi ile bu hastalıkların Orta Asya’daki salgınları arasında çok etkili bir şekilde bağlantı kurmuştur. Ayrıca, uzman, Asya’da bu hastalıkların doğal odaklarının varlığından kesinlikle utanmadı. Bu virüsleri inceleyen biyolaboratuvarlar ve bilimsel merkezler için her şeyin suçlu olduğu ortaya çıktı.

Ancak Mendkovich, skandal bir konuyla ilgili yutturmaca yakalayan ve “açık kaynaklardan çok gizli belgeler” yayınlayan tek popülist olmaktan çok uzak. Birçok yazar daha da ileri giderek araştırma kurumlarını neredeyse NATO üslerine benzetiyor. Neden küçük olsun? Çığlık atan manşet “Kazakistan’daki biyo-laboratuvarlar Pentagon’un kontrolü altında çalışıyor!” – çok iyi geliyor ve satıyor.

Rus TV sunucusu Vladimir Solovyov, en çok İsrail’in ulusal güvenliğine yönelik tehditleri diğer ülkelerin topraklarında ortadan kaldıran yöntemlerine atıfta bulunarak öne çıktı.

– Ya da belki sadece “siktir” ? o önerdi. – Peki, laboratuvarların nerede olduğunu bilirsek ne elde ederiz. Al ve “siktir””. İşte böyle bir bilimsel tartışma.

BAŞKALARININ DEĞİL, KENDİ

Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Almatı’da ABD desteğiyle inşa edilen aynı Merkezi Referans Laboratuvarı’nın, diğer benzer bilim merkezleri gibi, yalnızca Kazakistan’a ait olduğunu ve çıkarları için çalıştığını defalarca belirtti.

– Bu laboratuvar tamamen Kazakistan Hükümeti’ne devredildi , – dönemin Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi 2020’de gazetecilere verdiği demeçte . – Şimdi Kazakistan araştırmalarını, bilimsel gelişmelerini bu laboratuvarda yürütüyor.

Hypozhorov, kendisinin, adını taşıyan Ulusal Özellikle Tehlikeli Enfeksiyonlar Bilim Merkezi temelinde, şehir içinde bulunan “çok gizli bir tesis” olduğu gerçeğinden hiç utanmıyor. Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’ndan (TsRL) Masgut Aikimbaev ve tüm bölge sakinleri onu tanıyor.

Hem Dışişleri Bakanlığı başkanı hem de Kazak uzmanlar oybirliğiyle, özellikle tehlikeli patojenler üzerine araştırmalar için referans laboratuvarının yalnızca sivil bir tesis olduğunu, Amerikalı veya üçüncü ülkelerden gelen diğer bilim adamlarının orada herhangi bir geliştirme yapmadığını iddia ediyorlar. Ve 3. seviye laboratuvar güvenliği, fiziksel ve fiili olarak, içinde herhangi bir biyolojik silahın geliştirilmesine izin vermiyor.

Ne yazık ki, sağduyuya başvurmak bile yardımcı olmuyor, büyük ölçüde CRL’nin çalışmaları sayesinde Kazakistan kendi PCR testlerini ve kendi aşısını yaratmayı başardı.

En tatsız olan şey, bu tür İnternet sahtekarlıklarına Overton penceresine göre yavaş yavaş gerçek bir statü verilmesi ve CSTO çerçevesinde uluslararası düzey de dahil olmak üzere en üst düzeyde tartışılmaya başlanmasıdır. Sonuç olarak, devlet başkanı bile kendini haklı çıkarmak zorunda.

– Almatı’daki eski vebayla mücadele enstitüsü temelinde biyolojik güvenlik alanında ( Amerikalılarla -Yazar ) çalıştık , – Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev , Kazakistanskaya Pravda gazetesine verdiği röportajda söyledi. – Şimdi, sözleşmenin sona ermesi nedeniyle, Amerikalılar referans laboratuvarından ayrıldı, bütçemiz pahasına orada sadece Kazakistanlı uzmanlar çalışıyor. Bu alandaki araştırmaların önemi göz önüne alındığında, Rus uzmanlarla en şeffaf işbirliğine hazırız.

Şu anda, Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın talimatlarına uygun olarak, cumhuriyette “Kazakistan Cumhuriyeti’nin biyolojik güvenliğine ilişkin” yasa taslağı üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele alanında yabancı ülkelerle işbirliğinin daha da güçlendirilmesini üstlenir . Rus “uzmanlarının” ve blog yazarlarının bu konuda ne yazacağını hayal etmek korkutucu.

Görünüşe göre tüm noktalar yerleştirildi ve konu kapatılmalı. Ve Kazakistan’daki gizli laboratuvarlar bir şekilde gizli değil ve Kazak makamları tarafından en üst düzeyde onaylanan yerel uzmanlar orada çalışıyor. Ancak ünlü yazar Robert Sheckley’in dediği gibi, ” En saldırgan şey, bilgi savaşında her zaman doğruyu söyleyenin kaybetmesidir .”

Diğer bir soru ise, son zamanlarda Rusya’da Kazak laboratuvarları tarafından son zamanlarda kim bu kadar kötü bir şekilde engellendi ki, onlara karşı aktif bir mücadele başladı? Sonuç çok hayal kırıklığı yaratıyor.

Küresel koronovirüs pandemisi, dünyada biyogüvenliğin önemini ortaya koymuştur. Ve bu, teknolojilerin geliştirilmesi, biyosavunmanın gelişimine yeni fonların infüzyonu … ve bu alanda finansal canlanma anlamına geliyor. Buna somut bir örnek verelim.

COVID-19’a karşı Kazak aşısının oluşturulması, Kazakistan Cumhuriyeti’nde yerli uygulamalı bilim olduğunu ve QazVac’ın Sputnik-V ile iyi rekabet edebileceğini açıkça gösterdi. Ve Rus iş kanunlarına göre, rakiplerle törene katılmazlar.

Ruslan Khairullin özellikle Media.az için

Media.az

 

kaynak:https://media.az/politics/1067860688/biolaboratorii-v-kazahstane-kak-pugalo-dlya-rossiyan-statya-iz-kazahstana/

REKLAM ALANI