DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “MESLEK KANUNU ÖĞRETMENLERİN BİR ÇOK SIKINTISINI GİDERİYOR

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “MESLEK KANUNU ÖĞRETMENLERİN BİR ÇOK SIKINTISINI GİDERİYOR
REKLAM ALANI

MHP IĞDIR MİLLETVEKİLİ YAŞAR KARADAĞ : “MESLEK KANUNU ÖĞRETMENLERİN BİR ÇOK SIKINTISINI GİDERİYOR.”

Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM Gündeminde görüşülmeye başlandı. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına konuşma yapan MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ, Öğretmenlerin mali, sosyal ve özlük haklarını düzenleyen bu kanunun, öğretmenlerin birçok sıkıntısını ortadan kaldırdığını dile getirdi.

Geleceğimizin güçlü inşasının eğitimin gücünedayandığını,eğitimin, insanımızın yaşam kalitesini yükselten, ülkemizin insan kaynağını dünyayla rekabet edebilir donanıma kavuşturan bir süreç olması gerektiğini ifade eden KARADAĞ, Sosyal ve ekonomik kalkınmada sahip olunan en önemli zenginliğinmevcut insan kaynağı olduğunu, bu nedenle temel önceliğin hep insana yönelik yatırımlar olması gerektiğini belirtti.
Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de gençliğin yetiştirilmesine büyük önem verdiğini anımsatan Karadağ : “Bu doğrultuda Atatürk diyor ki : “Gençliği yetiştiriniz. Onlara bilim ve kültürün olumlu fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Özgür fikirler uygulamaya geçtiği zaman, Türk Milleti yükselecektir” dedi.
2023 Eğitim Vizyonuna da değinen Yaşar KARADAĞ, bu eğitim vizyonunun, Mlliyetçi Hareket Partisi olarak kendilerinin de bugüne kadar seçim beyannamelerinde ifade ettikleri eğitim politikalarıyla uyumlu birçok içeriği kapsadığını dile getirdi..
Öğretmenliğin bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmasına rağmen,bugüne kadar mesleğin standartları, mesleğe giriş, kariyer basamakları ve özlük hakları ile ilgili bir meslek kanunu yapılmadığının altını çizen KARADAĞ, böylelikle öğretmenlerimizle ilgili güçlü bir adım atıldığını ve öğretmenlerimiz için önemli birçok konunun, kanun ile güvence altına alındığını vurguladı.
Meslek kanunu ile birlikte öğretmenlerin sorunlarının önemli bir kısmının ortadan kalkacağı düşüncesinde olduklarını söyleyen KARADAĞ, Öğretmenlik Meslek Kanununun, öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi için gerekli bir kanun olduğunu, Milliyetçi Hareket Partisi olarak da yıllardır bu kanuna Milli Eğitimin ihtiyacı olduğunu dile getirdiklerini ifade etti.
Kanunla, eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamalarında,mesleki gelişimlerinde,kariyer basamaklarında, ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlandığının üzerinde duran MHP Iğdır Milletvekili Yaşar KARADAĞ şöyle konuştu : “Bu Kanun ile birlikte, öğretmenlik mesleğinin tanımlanmasına, öğretmenlerin niteliklerinin artırılmasına ve aday öğretmenlerin belirlenme şekline netlik getiriliyor. 5. Madde ile başlayan bölüme baktığımızda aday öğretmenlik ile ilgili sınavların kaldırıldığını görüyoruz. Bu, olumlu bir yaklaşım.
Ayrıca, sözleşmeli öğretmenlerde hem sağlık durumunun hem de can güvenliğinin sıkıntıya girdiği yerlerde tayin hakkının doğduğunu görüyoruz.
Devamında kanunun içeriğinde öğretmenlik kariyer basamaklarıyla ilgili devrim niteliğinde bir çalışmanın olduğu söz konusu.

Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılıyor.
Mesleki geliştirmeye yönelik 180 saatten az olmamak kaydıyla, düzenlenen uzman öğretmenlik eğitim programına katılan öğretmenlerimiz 10 yılını aşmış ise, uzman öğretmenlik sınavına tabi tutulacaklar.70 puan alan öğretmenlerimiz Uzman Öğretmen sertifikasını almaya hak kazanacaklardır. Kanunla birlikte uzman öğretmen olmaya hak kazanan öğretmenlerimiz Bin TL’nin üzerinde bir ek gelir elde etmiş olacaklar. Yüksek Lisans Eğitimi bulunan öğretmenlerimiz ise Uzman Öğretmenlik yazılı sınavından muaf olacaklardır.
Yine Uzman öğretmenlikte 10 yıl hizmeti bulunan ve 240 saatten az olmamak kaydıyla, Mesleki gelişime yönelik kurs sonucu yapılan yazılı sınavdan 70 puan alan öğretmenlerimiz Başöğretmen sertifikasını almaya hak kazanacaklardır.
Böylelikle maaşlarına ek olarak 2000 TL’nin üzerinde kazanç sağlanmış olacaktır. Doktora yapmış öğretmenlerimiz ise bu sınavdan muaf tutulacaktır.
Böylece öğretmenlerimizin hem yüksek lisans hem de doktora yapmış olmalarının ödüllendiriliyor olması kariyer açısından da ayrı bir önem arz etmektedir.
Buradan da şunu görebiliriz ki, önümüzdeki senelerde öğretmenlerimizde yüksek lisans ve doktora oranlarında ciddi artışlar gözlemlenecek.
Kanunla birlikte ayrıca, birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Kaldı ki, Milliyetçi Hareket Partisi olarak da 26/10/2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığımıza 3600 ek gösterge ile ilgili bir kanun teklifi sunmuştuk. Bu teklifin Meslek Kanunu içerisinde yer alarak çıkıyor olması bizler açısından da son derece sevindirici bir durum. 3600 ek gösterge ile birlikte hem öğretmenlerimizin emeklilikte alacağı ikramiyeye hem de alacakları maaşa katkı sağlandığını görüyoruz. Bu anlamda çok ciddi bir iyileştirme söz konusu.Nitekim bu kanunun bütçeye, yaklaşık 16 ila 20 milyar arasında ek bir maliyeti olacağı açıktır.Bu bütçenin de öğretmenlerimize aktarılması, son derece anlamlı ve sevindirici bir gelişmedir.Bu Kanunun öğretmenlerimizin motivasyonunu da yükselteceği kanaatindeyim. Mevcut insan kaynağının en verimli şekilde değerlendirilmesi ve aidiyetin güçlenmesi için, bu meslek kanununa büyük ihtiyaç vardı.”
Milliyetçi Hareket Partisi olarak Meslek Kanununu desteklediklerini belirten Yaşar KARADAĞ, hain PKK terör örgütü tarafından şehit edilen öğretmenleri anarak konuşmasını sonlandırdı.

 

 

 

 

REKLAM ALANI