DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Memmedov,  “Cumhurbaşkanı Aliyev’in başarılı siyasi seyri sayesinde Azerbaycan, Avrupa Birliği için önemli bir ortaktır”

Milletvekili Memmedov,  “Cumhurbaşkanı Aliyev’in başarılı siyasi seyri sayesinde Azerbaycan, Avrupa Birliği için önemli bir ortaktır”
REKLAM ALANI
10.02.2022
A+
A-

Milletvekili Memmedov,  “Cumhurbaşkanı Aliyev’in başarılı siyasi seyri sayesinde Azerbaycan, Avrupa Birliği için önemli bir ortaktır”

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

“Azerbaycan, Cumhurbaşkanı Aliyev’in başarılı siyasi seyri sayesinde Avrupa Birliği için önemli bir ortaktır.” Bu sözlerle Türkiye medyasına açıklamasında Milletvekili Meşhur Memmedov, tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu Üyesi – Milletvekili Meşhur Memmedov.
Azerbaycan devleti, küresel siyasi süreçler ve uluslararası ilişkiler sistemi üzerindeki konumunu dikkate alarak bağımsız bir politika izlemektedir. Ülkemiz, bölge ülkeleri, dünyanın önde gelen ülkeleri ve üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarla karşılıklı güvene dayalı ilişkiler geliştirmenin yanı sıra, yeni dış politika vektörleri doğrultusunda aktif olarak diplomasi sergilemektedir.

Bugün, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in izlediği başarılı siyasi yol sayesinde ülkemiz, Avrupa Birliği için önemli bir ortak haline gelmiştir.

Azerbaycan, Avrupa Birliği ve üye ülkeleri ile karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmuştur. Elbette bu ilişkiler yıllar içinde genişledi ve güçlendi. Cumhurbaşkanımızın izlediği başarılı siyasi seyir sayesinde ülkemizin Avrupa Birliği için önemli bir ortak haline geldiğine inanıyorum.

Bu nedenle, ya geçen yıl 18 Temmuz’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve AB Konseyi Başkanı Çarles Mişel ile ortak basın toplantısında ya da NATO Genel Sekreteri Cens Stoltenberg ile 14 Aralık’ta Brüksel’e yaptığı ziyarette, bu yıl VIII. Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi’nin 4 Şubat’ta Bakü’de yaptığı toplantıda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın kendisini uzun yıllardır güvenilir bir enerji kaynağı olarak kanıtladığını, önde gelen uluslararası enerji şirketleriyle aktif görüşmelerde bulunduğunu söyledi – “Enerji Bakanlığımızın yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için önde gelen uluslararası enerji şirketleriyle şu anda aktif görüşmelerde bulunduğunu da belirtmek isterim. Bu konuda çok hevesliyiz. Bunun Azerbaycan’da “yeşil enerjinin” geliştirilmesi için yerel stratejimizin bir parçası ve ayrıca ihracat gelirleri için ek bir kaynak olduğunu ve enerji kaynakları ithal eden ülkeler için faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca Hazar Denizi’ni değerlendirmek için özel bir programımız var. Ön rakamlar, Hazar Denizi’nin teknik potansiyelinin 150 Bin megavattan fazla olduğunu gösteriyor. Bu potansiyeli geliştirmek için önde gelen uluslararası enerji şirketlerinden bazı ilk teklifleri zaten aldık. Bence çok doğal olacak, belirtmek isterim ki, Azerbaycan uzun yıllardır güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu kanıtlamıştır.”

Azerbaycan’ın uluslararası pazarlara her zaman güvenilir bir enerji kaynağı tedarikçisi olduğunu vurgulayan devlet başkanı, uzun yıllardır petrol ihracatının başladığını belirterek, “2006 yılından bu yana, uzun yıllardır petrol ihraç ediyoruz. Tedarikte kesinti, sözleşme ihlali ve enerji politikasının arkasında hiçbir siyasi gündem yoktu. Enerji politikamız her zaman çok açık, şeffaf, iş odaklı ve sonuç odaklı olmuştur. Aynı zamanda işbirliği ve karşılıklı desteğe yol açtı. Şimdi Azerbaycan gazının gaz alan ülkelerin pazarlarındaki payına ilişkin son verilere baktığımda, bu ülkelerden bazılarının gaz tüketiminin yüzde 80’ini bizden aldığını görüyorum. Diğerleri Azerbaycan’dan yüzde 15-20 alıyor ve bu rakamlar artıyor. Çünkü üretimi artırmayı planlıyoruz. Bu yıl geçen yıldan daha fazla ihracat yapacağız – büyük bir potansiyel var, özellikle şimdi, gaz piyasasındaki istikrarsız durum göz önüne alındığında.”

Cumhurbaşkanı konuşmasında, Güney Gaz Koridoru projesinin modern tarihte tüm önde gelen uluslararası finans kuruluşlarının katkıda bulunduğu birkaç projeden biri olduğunu söyledi – Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Asya Altyapı ve Yatırım Bankası: Bu nedenle, önde gelen uluslararası finans kuruluşları bu proje için kredi ve fon ayırdı. Şimdi, tüm bakış açılarından, bu karmaşık projenin yüksek verimliliğinden gerçekten gurur duyabiliriz.

Elbette Güney Gaz Koridoru’nun ne kadar ileri görüşlü bir teşebbüs olduğunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in pek çok zorluk ve meşakkatle sonuçlanan cesur ve kararlı duruşu sonucunda, net bir şekilde görebiliyoruz.
Aynı zamanda, Azerbaycan’ın Avrupa’nın enerji güvenliğindeki önemli rolü, ülkemizin Güney Kafkasya’da oluşturduğu güvenli, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi sonucunda bölgede kalıcı barış, istikrar ve kalkınmanın sağlanmasıdır. Zira Güney Gaz Koridoru ve Azerbaycan’ın desteğiyle hayata geçirilen diğer enerji projeleri, bölgenin güvenliğini desteklemenin yanı sıra Azerbaycan’ın döviz kazancını artırması açısından da oldukça önemlidir.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın “yeşil enerji” politikasıyla ilgili olarak çok şey yaptığını vurguladı: “Dediğim gibi, yeni kaynaklardan gaz talebi artıyor. Güney Gaz Koridoru projesinin tamamlanmasının ardından Azerbaycan, Avrupa pazarları da dahil olmak üzere uluslararası pazarlara ihracatını artırmayı başardı.
Azerbaycan geçen yıl 19 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Bunlardan 8,5 milyar metreküp Türkiye’ye ve yaklaşık 7 milyar metreküp İtalya’ya. Kalan hacim, ekibin diğer üye ülkelerine – Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan’a ihraç edildi.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın “yeşil enerji” politikasıyla ilgili olarak çok şey yaptığını vurguladı: “Dediğim gibi, yeni kaynaklardan gaz talebi artıyor. Güney Gaz Koridoru projesinin tamamlanmasının ardından Azerbaycan, Avrupa pazarları da dahil olmak üzere uluslararası pazarlara ihracatını artırmayı başardı.

Azerbaycan geçen yıl 19 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Bunlardan 8,5 milyar metreküp Türkiye’ye ve yaklaşık 7 milyar metreküp İtalya’ya. Kalan hacim, ekibin diğer üye ülkelerine – Gürcüstan, Yunanistan ve Bulgaristana ihraç edildi.
Eminim, ekibimizin bir üyesi olan Arnavutluk da gaz dağıtım ağını tamamlar tamamlamaz Azerbaycan gazını alacaktır. Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson’ın toplantıda yaptığı konuşmada bu konuya da değinmesi tesadüf değil – “Bugün Danışma Konseyi’ne Batı Balkanlar’dan birçok bakan ve temsilcinin katıldığını görüyorum. Burada bulunmanız, Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa Birliği ve bölge için ne kadar önemli olduğunun yeterli kanıtıdır.” Kısacası, elbette, sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin dediği gibi, Azerbaycan devleti, uzun yıllardır güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu kanıtlamış ve uluslararası pazarlarda her zaman güvenilir bir enerji kaynağı tedarikçisi olmuştur.”

Açıklama yok.

REKLAM ALANI