DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan-AB işbirliği yükselen bir çizgide gelişiyor” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan-AB işbirliği yükselen bir çizgide gelişiyor” – ÖZEL
REKLAM ALANI
20.07.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan-AB işbirliği yükselen bir çizgide gelişiyor” – ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan-AB işbirliği yükselen bir çizgide gelişiyor.” – Diye tarihe not düştü.

Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanlık ettiği toplantı, ülkemizin son yıllarda çeşitli alanlarda elde ettiği başarıların bir özeti niteliğindeydi.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın dış politika alanındaki başarılarından bahsederken, ekonominin doğru temeller üzerinde kurulmasına ve bunun Azerbaycan’ın sürdürülebilir kalkınması için geniş fırsatlar açtığına dikkat çekti.

Tabii bu yılın sosyo-ekonomik göstergeleri de bunu bir kez daha teyit ediyor. Son 6 ayda ekonomi yüzde 6,2, petrol dışı ekonomi yüzde 9,6, sanayi sektöründe toplam sanayi üretimi yüzde 2,1, petrol dışı sanayi üretimi yüzde 11,5 ve nüfusun geliri yaklaşık yüzde 20 arttı. İhracat 2 kattan fazla arttı, petrol dışı ihracat yüzde 25’ten fazla arttı. Ülkemizde nüfusun sosyal korumasının güçlendirilmesi, ordunun inşası ve işgalden arındırılmış topraklarımızda büyük çaplı restorasyon ve inşaat çalışmaları göz önüne alındığında, ekonomik ve mali yeterliliklerin seviyesini büyük bir güvenle söyleyebiliriz. Evet, çünkü ülkemiz işgalden kurtulmuş topraklarımızda bütün işleri kendi iç imkanları pahasına yapmaktadır.

Aynı zamanda, Azerbaycan’ın Zaferden sonra uluslararası ilişkiler sistemindeki konumunun daha da güçlenmesi, bu yılın 6 ayında dış politika alanında elde edilen başarılardan açıkça görülmektedir.

Azerbaycan’ın dış politika başarılarından bahseden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Amerika-Azerbaycan ve Avrupa-Azerbaycan ilişkilerinin mevcut gelişme düzeyine dikkat çekti. Azerbaycan-Avrupa Birliği işbirliği de yükselen bir çizgide gelişiyor. Öyleyse, Avrupa Birliği’nin Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasını desteklemeye hazır olduğunu ifade ettiğini dikkate alalım, aynı zamanda, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için çabalarını artırıyor. Ayrıca Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında enerji sektöründe işbirliği üst düzeydedir. Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ”Güney Gaz Koridoru” konulu Ortak Bildiri, gelecekteki ilişkilerin geliştirilmesinde bir başlangıç olarak değerlendirildi. Aynı zamanda Ortak Deklarasyon’da ülkemizin Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamadaki rolü çok takdir edilmiş ve işbirliği ilişkilerinin genişletilmesi için büyük bir potansiyelin varlığı ifade edilmiştir.” – Diye vurgu yaptı.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “Tabii ki dün Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında – ”Avrupa Komisyonu tarafından temsil edilen Avrupa Birliği ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında Enerji Alanında Stratejik Ortaklık Mutabakat Muhtırası”nın imzalanması önemli bir olaydır.

Devletimizin başkanı Cumhurbaşkanı Aliyev, imzalanan belgelerin başarıyla uygulanacağını belirterek, şunları kaydetti – Azerbaycan gaz potansiyelini halkının refahı, ülkemizin gelecekteki gelişimi ve Avrupa’daki ortaklarının enerji güvenliğinin sağlanması için kullanacaktır.

Böylece, 2014 yılında Güney Gaz Koridoru’nun temelinin atılması ve planlanan zamanda – 2018’de projenin resmi açılışı ve 2020’nin sonunda tam olarak kullanılması, Azerbaycan’ın uluslararası enerji güvenliğini sağlamada artan rolünün göstergeleridir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Sözümüzü her zaman tutarız, verilen söze her zaman sadık kalırız” sözleri söylenenlerin teyididir.” – Dedi.

REKLAM ALANI